» Skomakarmästaren och garveriet
ENGSWEEST

Skomakarmästaren och garveriet

Skomakarmästaren och garveriet

90% av det läder som används världen över bereds med hjälp av kromsalter. Läder garvat med kromsalter är giftigt.

För att få tag på lämpligt läder som dessutom är naturligt rent får man garva själv (det är inte precis den lättaste lösningen men allt kan inte vara lätt här i livet). På så sätt kan man bereda läder med exakt sådana egenskaper som behövs för ett specifikt par skor. Följaktligen är det inte bara skorna som skräddarsys utan även lädret för skorna garvas på ett “skräddarsytt” sätt. Sådant läder från ekologiskt utfodrade djur skulle till och med gå att äta vid en eventuell hungernöd.

För att ha maximal kontroll över hela processen föder vi även upp egna getter. De är bockar som annars skulle ha avlivats vid några veckors ålder (för att slippa “slösa” mjölk på dem). Nu växer de upp på rent, naturligt foder.

Dessutom använder vi djurhudar som vi får från lokala bönder och jägare. Ofta får vi hjälpa till med instruktioner vid flåning för att få bra hudar. Flåning och saltning är A och O när det gäller läder med hög kvalitet.

Hudar som tidigare gick till soptippen eller lämnades i skogen kommer nu till användning på ett ekologiskt sätt.

Vid växtgarvat läder avsett för skor använder man annorlunda garvningsprocesser än t ex vid läder avsett för skinnkläder, annars blir lädret för mjukt. Färgningen måste ske före den slutgiltiga torkningen av garvat läder (dvs under tillverkningsprocessen). Vi använder växter för att färga läder.

Processen för skoproduktion bildar en helhet: skomakaren känner till ängen där höet växer och getten som har fått ge sin hud; umgås direkt med kunden och tar måtten för skorna; täljer själv lästerna av estniskt trä. Slutligen framställer man skor för hand av de förberedda materialen.

Copyright © 2018 Kriuks • All rights reserved • Kriuks® and the Kriuks logo are registered trademarks • Up