» Skotyper
ENGSWEEST

Skotyper

De grundtyper av herrskor som idag betraktas som klassiska utvecklades i konkurrens mellan ansedda europeiska skomakarmästare under perioden mellan 1880 och 1889. Verkstäder i Paris, Wien och Budapest ledde vägen.
Skor klassas efter konstruktion. Det finns minst 12 klassiska skomodeller men dessa kan varieras oändligt. När en skodesigner börjar utarbeta en ny modell börjar han/hon från någon klassisk modell och modifierar sedan dess detaljer.
I allmänhet kan skotyper klassas efter fästen: snörda skor (sluten eller öppen snörning), skor med spännen och mockasinskor.
En annan klassifikation utgår från perforering (broguering). Herrskor har perforerats ända sedan slutet av 1800-talet. De första oxford- och derbyskorna var i stort sett odekorerade men snart började skomakare pryda dem med olika mönster. Stilen föddes i Irland. Irländskt lantfolk som arbetade på fuktig mark fick ofta blöta skor men vattnet som hade trängt in kunde inte komma ut igen. Därför var det praktiskt att perforera skorna för att insidan skulle torka snabbare.
I England blev stilen först populär bland skogvaktare och jaktledare. Därifrån spreds den till den jaktintresserade aristokratin. När stilen övertogs av det finare sällskapet genomgick den vissa förändringar. För det första använde man inte längre styvt läder och för det andra blev formen mer elegant. Perforeringen förlorade sin ursprungliga funktion och blev rent dekorativ.
Den enda skillnaden mellan full-brogue och semi-brogue är tådelen. Vid semi-brogue omfattar dekoren bara en liten del av tådelen men vid full-brogue sträcker tådelen sig till sidorna i vingliknande form.
I början av 1900-talet spreds full-brogue-skor till golfbanor och betraktades som sportskor. De blev särskilt populära efter ett golfspel av Edward, prins av Wales (Edward VIII) som på 1930-talet var känd som den mest elegante mannen i Europa. Prinsen tyckte så mycket om skorna att han började använda dem (i något anpassat utförande) även vid andra tillfällen.
Oavsett hur omtyckt prinsen av Wales var så används semi-brogue eller full-brogue aldrig efter klockan sex på eftermiddagen.

Oxfordskor (The Oxford)
De mest eleganta herrskorna. Sidorna är sydda under tådelen och snörda ovanpå plösen. Plösen i sin tur är separat fastsydd vid tådelen. Skon har 5 par hål och sidorna snörs ihop så att plösen inte syns mellan dem.
Oxfordskor är särskilt fina om man har smala fötter och låg fotrygg.
Eftersom byxor och skor hör ihop är harmonin mellan dessa ytterst viktig. Mörk kostym med svarta oxfordskor passar alltid såväl på formella mottagningar som på festligare tillställningar.

 

 

 

 

 

 
 
 

Derbyskor (The Derby)
Även kända som „Blücherskor“ (Bluchers) – efter den preussiske marskalken Gebhard Leberecht von Blücher´i (1742-1819) som beställde sådana skor för sina soldater.

De är populära i kontinentala Europa. Derbyskor är bekväma för dem som har bredare fot eller högre fotrygg. Dekoren gör skons något robusta karaktär (genomsydda sulkanter) mjukare. Sidorna är sydda ovanpå tådelen. Plösen utgör en fortsättning av tådelen. Öppen snörning är bekvämare när man ska sätta skon på foten och dra ihop sidoflikarna. Derbyskor kan framställas odekorerade, som semi-brogue eller som full-brogue (på bilden visas full-brogue)

Liksom oxfordskor används även derbyskor bara från soluppgången till solnedgången. Alla bruna kulörer är acceptabla i kontor, med grå eller svart kostym passar derbyskor även för mer festliga tillställningar.

Munkskor (The Monk)
Dessa skor har växt fram ur sandaler som användes av munkar. Liksom derby- och oxfordskor består de av en tådel och sidodelar. Den största skillnaden ligger i fästen som i detta fall utgörs av spännen. Själva skorna kan vara ytterst enkla, utan någon dekor; det är spännet som ger skon karaktär.

 
 
 
 

Loafers (The Slipper)
Lätta och flexibla skor med tunn sula av mjukt läder. Lämpliga till fritidskläder.
År 1979 lanserade Diego Della Valle sitt innovativa koncept där sulan framställdes av gummi i stället för styvt läder. Ovandelen och innersulan är i ett stycke (som vid indianernas mockasiner).

Copyright © 2018 Kriuks • All rights reserved • Kriuks® and the Kriuks logo are registered trademarks • Up